Vattendrag i Östersjön

Bestämmelser som presenteras på denna sida gäller för vattendrag som mynnar i Östersjön från gränsen mot kustvattenområdet till det första definitiva vandringshindret.

(Omskrivna regler från FIFS 2004:37 (pdf))

Observera!

Utöver dessa bestämmelser förekommer också särskilda bestämmelser för vattendrag som mynnar inom olika delområden av Östersjön. Information om särskilda bestämmelser för vattendrag i respektive delområde finner du under flikarna ”Vattendrag i Bottenviken”, ”Vattendrag i Bottenhavet” och ”Vattendrag i Östersjön (Syd Lat. 60 00)”.

A. Fiskemetoder

Fiske i vattendrag som mynnar i Östersjön med nät bakom anlagt strömhinder, inklusive bropelare m.m, är förbjudet.  

B. Minimimått

För vattendrag som mynnar i Östersjön gäller för nedom angivna arter och områden följande minimimått, räknat från nosspetsen till stjärtfenans yttersta spets.  

  • Lax 50 cm – Gäller för vattendrag som mynnar i Östersjön mellan Kullens fyr till gränsen mot Finland.
  • Öring 50 cm – Gäller för vattendrag som mynnar i Östersjön mellan Kullens fyr och latituden 60 00 N.
  • Öring 35 cm – Gäller för Vindelälven samt vattendrag som mynnar I Östersjön mellan latitude 60 00 N till länsgränsen mellan Västernorrlands och Västerbottens län.
  • Öring 50 cm – Gäller för vattendrag som mynnar i Östersjön från länsgränsen mellan Västernorrlands och Västerbottens län till länsgränsen mellan Västerbottens och Norrbottens län med undantag av Vindelälven och de begränsningar i vissa vattendrag som framgår av 11 § (information under fliken “Vattendrag i Bottenviken”).
  • Öring 30 cm – Gäller i vattendrag som mynnar i Bottenviken i Norrbottens län, med de begränsningar i vissa vattendrag som framgår av 11 § (information under fliken “Vattendrag i Bottenviken”).
  • Harr 30 cm – Gäller för vattendrag som mynnar i Östersjön mellan latituden 60 00 N till länsgränsen mellan Västernorrlands län och Västerbottens län.
  • Harr 35 cm – Gäller för vattendrag som mynnar I Östersjön från länsgränsen mellan Västernorrlands och Västerbottens län till gränsen mot Finland med de begränsningar i visa vattendrag som framgår av 11 § (information under fliken “Vattendrag i Bottenviken”).
  • Gös 40 cm – Gäller för vattendrag som mynnar i Östersjön mellan Kullens fyr och gränsen mot Finland. 

C. Maximimått

  • Lax 65 cm – Gäller i Vindelälven och Ume älv. Lax som överstiger detta mått ska återutsättas.
  • Öring 45 cm – Gäller i vattendrag som mynnar i Bottenviken i Norrbottens län, med de begränsningar i vissa vattendrag som framgår av 11 § (information under fliken “Vattendrag i Bottenviken”).

____________________________________________________________

Länsstyrelserna & Havs och Vattenmyndigheten ansvarar för innehållet. Texterna är vägledande och har ingen rättsverkan. (Uppdaterat 2019-11-08)

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.