Svensk fiskelagstiftning

Det är fiskelagstiftning som styr vilka regler som gäller för fritidsfisket. Där står det var, när och hur det är tillåtet att fiska.
Fritidsfisket regleras i fiskelagen (1993:787), förordningen (1994:1716) om fisket, vattenbruket och fiskenäringen (fiskeförordningen) samt i föreskrifter i Havs- och vattenmyndighetens författningssamling (HVMFS). De senare omfattar i huvudsak havet och de fem stora sjöarna samt i dessa vattenområden mynnande vattendrag upp till första vandringshindret. Vissa bestämmelser om artskydd och förbjudna fiskemetoder gäller dock i hela landet. Dessutom tillkommer speciell reglering av fisket ovanför odlingsgränsen (renbeteslandet).

En mer omfattande beskrivning av svensk fiskelagstiftning finns på Havs och Vattenmyndighetens webbsida. Här är länkar till viktiga avsnitt:

Övergripande fiskerilagstiftning

Lagstiftning som rör fritidsfisket

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.