Fritidsfiske

Här tar du del av de regleringar som finns för fritidsfiske, vad som gäller för fiske inom enskilda vattenområden och hur fisketillsynen går till. Ta också del av hur du ska märka och utmärka fiskeredskap samt hur du rapporterar förlorade fiskeredskap. 

Vad är fritidsfiske?

Din rätt till fritt fiske är reglerad i lag. Svensk Fiskelag (SFS 1993:787) anger inget särskilt syfte som definierar fritidsfiske. Fritidsfiske definieras dock ibland som fiske för rekreation och/eller egen konsumtion. Fiske med syfte att sälja fångsten anses då inte vara fritidsfiske.

Fiskelagen ger alla svenska medborgare rätt att fritt fiska på allmänt vatten. Allmänt vatten finns i havet och Vänern, Vättern, Hjälmaren och Storsjön i Jämtland.

Fiskelagen (1993:787), Sveriges riksdag

Fritt fiske på enskilt vatten

Den som fiskar med handredskap får fiska fritt på enskilt vatten längs kusterna i havet och i Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön i Jämtland. I bilaga till fiskelagen finns detaljerade bestämmelser om vilken omfattning varje svenska medborgare har rätt att fiska inom enskilt vattenområde med andra redskap än handredskap. Det skiljer sig åt mellan olika områden och du bör känna till detta.

Utländska medborgare har samma rättigheter som svenska medborgare att fiska med handredskap på allmänt och enskilt vatten.

Så regleras fritidsfiske

Syftet med regleringarna är att skydda fiskebestånden och skapa förutsättningar för ett fortsatt och långsiktigt hållbart fiske.

Tillsyn och övervakning

Fisketillsynen följer upp efterlevnaden av fiskeregleringar men är kanske främst viktig för att informera den fiskande allmänheten om reglerna och varför dom finns.

Rapportera förlorade fiskeredskap

Gamla fiskeredskap som blivit kvar i hav och sjöar kan fortsätta att fiska och snärja in fåglar, fiskar och andra marina djur år efter år. Du som fritidsfiskar och förlorar redskap uppmanas att anmäla dessa.